Lever gründer-drømmen i Dubai

Da Niklas (26) og Ivona (23) fra Oslo skulle bestemme seg for hvor de ville jobbe
som gründere, valgte de Emiratene. At det er en sjømannskirke der, var et pluss.

Tekst og foto - Reidun Duesund

Det unge paret går bortover en gangbro i Dubai Marina. Hit, til storbyen på Den arabiske halvøy i Vest-Asia, flyttet de i september i fjor.
– Først var vi på ferie her for å gjøre research. Vi hadde lenge tenkt på å flytte til utlandet. Dubai tikket av på alle boksene våre: varme, sol, internasjonalt miljø og gode forretningsvilkår, sier Niklas Alexander Falkenburger som opprinnelig kommer fra Ytre Enebakk.

Allerede en uke etter at de ankom Dubai oppsøkte de Sjømannskirken.
– Vi hadde bestemt oss, allerede før vi flyttet, at vi ville bruke Sjømannskirken. Det er et naturlig sted å oppsøke, sier Ivona Pepdonovic.


Hun vokste opp i Serbia, men flyttet til Norge som 13-åring. Pappaen var sjømann, og var i Norge på jobb. Han trivdes så godt at han ville bli værende, og resten av familien flyttet etter, til Andenes i
Nordland.
– Jeg føler meg hjemme flere steder, smiler hun. Nå er Dubai hjemme, smiler hun.
Hvordan visste dere om Sjømannskirken på forhånd?
– Onkelen min giftet seg i Sjømannskirken på Gran Canaria, og da vi googlet norsk miljø i Dubai dukket Sjømannskirken opp. Det er fint å bli kjent med folk der som vet litt mer om Dubai enn oss, som vi kan spørre om ting, sier Niklas.

 

Gå til våre UNG-sider

 

Globetrotter.

Globetrotter. Niklas og Ivona møter Ann Kristin Karlsen, daglig leder i Sjømannskirken i Dubai, på en restaurant som har utsikt inn mot skyskraperne og strendene. Burj Al Arab, omtalt som verdens eneste 7-stjerners hotell, skimtes i horisonten.

Niklas driver konsulentbyrået StatCats. I tillegg jobber han med utvikling av apper, nettsider og markedsføring. Han drifter også en nettbutikk som selger skoleutstyr og en digital rørleggertjeneste.

Paret innrømmer at det er tøft økonomisk å starte som gründere.
– Det er til tider trangt, men går akkurat rundt. Jeg har heldigvis en god tidligere arbeidsplass i Norge jeg jobber deltid for som frilanser, og rørleggerplattformen dekker husleien.

Niklas forteller at nettbutikken ikke går så bra, men at rørleggertjenesten går bedre, spesielt når det er kaldt i Norge.
– I StatCats har jeg flest norske kunder, men skulle gjerne hatt noen lokale også. Det tar lang tid å bygge opp sosial kapital her, sier han.
Å bli værende i Norge var ikke et alternativ for 26-åringen, som allerede har fartet jorda rundt. Ett år byttet han land han bodde i hver måned, deriblant Thailand, India, Uganda, Tanzania, Polen, Spania og Hellas.
– Jeg snakker engelsk, fransk og litt italiensk. Jeg har studert russisk på Universitetet i Oslo, og bodd i Russland ett år.


Liker risiko. Den unge gründeren hadde flyttet fra Norge enda tidligere hadde det ikke vært for at han ventet på at Ivona skulle bli ferdig med tre år av utdanningen.
– Hvorfor ville du flytte?
– Norge er trygt og godt, men der syr de puter under armene på folk. Det passer ikke så godt for meg. Jeg liker risiko. Enten får jeg det til eller ikke. Det er opp til meg.

Ivona slet med å finne skoler i Dubai der hun kunne fortsette på sin integrerte master i landskapsarkitektur. Løsningen ble nettstudium i Storbritannia. I tillegg jobber hun litt i firmaet til Niklas.

Ann Kristin tar en slurk av kaffen og forteller at mange av dem som besøker Sjømannskirken i Dubai bor eller oppholder seg der i forbindelse med jobb, eller er familiemedlem med noen som jobber der.
– Det kommer folk til oss i alle aldre og i mange forskjellige livssituasjoner. Svært få av dem vi møter
har en aktiv relasjon til kirken i Norge, forteller hun.

Nettverk. Niklas og Ivona har vært med på både hverdagsmiddag, ørkentur og andre aktiviteter i Sjømannskirken i Dubai. De synes det er en trygghet å ha Sjømannskirken i byen.
– Man føler seg ikke helt alene. Familien er veldig langt unna hvis noe går galt. Jeg kan ikke ringe til mamma og pappa og be dem komme. Da er det fint å vite at vi kan ta kontakt med Sjømannskirken, sier Ivona.
Niklas tror spesielt familien hjemme i Norge er glad for dette.
– Det var et innsalg til familien før vi flyttet at Sjømannskirken er her. Spesielt mormor ble betrygget.
Paret synes det er stor forskjell på Norge og Emiratene. En av tingene er religion.
– Ivona er katolsk og jeg er protestantisk. Det er lett å være troende her i Dubai. Her er normalen at folk er religiøse, og det er tilrettelagt for alle trossamfunn. «Hva er religionen din?», er et vanlig spørsmål her, sier Niklas.

Men å komme til et land uten å kjenne noen var tøft i starten.
– Vi bodde på veldig dårlige hoteller de seks første ukene. Det var fluer, mugg og kakerlakker. Vi trodde ting skulle ordne seg fort. Man må ha «Emirates ID-kort» for å gjøre nesten alt, for eksempel for å få forsikring eller leie leilighet. Det tok lang tid før Niklas fikk sitt kort. Dermed betalte vi for en leilighet vi ikke fikk brukt, samtidig som vi betalte for hotell. Det ble dyrt. I tillegg hadde vi ingen venner og det tok lang tid å bli kjent med ting, forteller Ivona.

Nå begynner endelig livet å gå seg til for det unge gründer-paret. Og de har ingen planer om å flytte tilbake til Norge med det første.
– Det er fint å vite at Dubai er et naturlig sted å stifte familie på sikt, der det er en sjømannskirke som også har norsk-kurs, sier Niklas Alexander Falkenburger. 

Norge er trygt og godt, men der syr de puter
under armene på folk. Jeg liker risiko. Enten får
jeg det til eller ikke. Det er opp til meg.

Niklas Alexander Falkenburger
Personvernerklæring Sjømannskirken bruker kun nødvendige informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Mer info